Det första som lärs in…

på valparna här hos oss är 3 för mig mycket viktiga ord, som jag är övertygad om, att de kan rädda ett liv om det skulle vara så illa. Det är sitt namn + hit och då är det hit som gäller, på stört och det lär vi in väldigt snabbt. Kanske ska tala om att det är under lek, så ingen tror nått annat 😉

Sen är det nej, sägs det med rätt tonläge, då är det ingen tvekan om vad som gäller. Där tränar jag kontakt övningar och det gör jag dagligen i hela hundens liv. Och jag kan lova att det inte ”slit & dra” som gäller, utan lägga ut nån godis som inte får tas utan lov mm + mycket beröm. Fungerar perfekt 🙂

Stanna! Med rätt tonläge, det är verkligen att frysa till is.

Jag är nog av den ”gamla stammen”, eller snarare, jag vet det! Jag är övertygad om att både ungar och djur måste få veta när det inte är ok! Vi har en nära släkting som tycker vi är mer eller mindre idioter, när vi säger att barn -och djur uppfostran är ungefär lika. Om de kan få göra som de vill ena dagen och sen den andra så är det förbjudet, det är ju fruktansvärt förirrande. Och då kvittar det om man är hund eller unge.

Tror stenhårt på att man ska vara konsekvent, alla vet vad som gäller och då blir allt mycket enklare.

Och nu kommer jag till nått som jag blev så himla glad över igår, nya HUNDSPORT! På debatt & kultur sidorna hade Fredrik Steen skrivit nått så bra ang detta.

Det handlar i stora drag om att det är inte djurplågeri att säga nej till sin hund. Hur ska hunden lära sig vad rätt och fel är om man bara ska vara roligare än allt annat och vara en godismaskin. Man använder ens tonläge, man slår och sparkar inte hunden.

Mycket läsvärt och man önskade att ALLA kunde läsa det.

Har tänkt mycket på det här med att inte få säga nej till sin hund på senare år. För nu är det ju verkligen i ropet att vara så mjuk ock rolig, gillar hellre tydlig och rolig.

Lite exempel på vad jag menar med att rädda liv:

HIT! Iko är en ”hoppjerka” flyger över staketet. Kommer Blaze på besök eller husse kommer hem, då är det ju jättekul. Men nu är det blankis ute på gården, ingen kan bromsa så det blir tvärnit. Skulle inte han blixtsnabbt vända och komma till mig, då hade jag ingen Iko kvar i värsta fall.

NEJ! Grannarna har råttgift utlagt som inte vi vet om när vi är på besök. Blir upplysta om det först när nån hund upptäckt det. Uj! Vilka hemska konsekvenser det kunde bli om inte hunden lärt sig vad ett nej betyder.

STANNA! Är ute och knallar i skogen med hundarna som inte vanligtvis är intresserade av vilt. Men nu upptäcker på lite håll,  en råget som nyss fött sin killing. Hundarna måste stoppas NU! Så jag kan koppla upp dem och gå därifrån utan att de skrämmer iväg geten från sin nyfödda bebis.

Jag räknar mig inte som en djurplågare för att jag lärt mina hundar vad rätt och fel är. Utan snarare att mina hundar kan leva ett mycket friare liv tack vare det.  För hur i hela friden skulle man kunna vara roligare + ”godismaskin” i dessa situationer, Bullshit!

Som sagt en mycket bra artikel, väl värd att läsa 🙂

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *