Att ha flera hundar & prioritera!

Kan ställa till det ibland och det beror på mig ;-P

Jag är en sådan människa som försöker att vara så rättvis som möjligt. Har en unge fått, eller gjort nånting, då måste de andra tre få det också. Eller i varje fall att det blir rättvist i slutändan. De är ju olika individer med olika behov och intressen.

Jag är likadan med hundarna och det ställer till det för mig emellanåt. Men där tänker jag fel många gånger och ställer för stora krav på mig själv.

Men har man skaffat sig hund då ska den få sina behov tillgodosedda och det är ju olika beroende på ras, individ och ”uppväxt”.

IMG_2168

Zixten skaffade vi för att jaga med, men i ett vargrevir så släpper inte vi nån liten tax. Han skulle inte ens märka att det kom en flock vargar om han var ute och jagade. Han är så inne i sitt jobb, så han är inte kontaktbar 😉

Men en tax går genom livet med nosen i backen, det går ut på att spåra, spåra, hela tiden.

Eftersom vi nu har en liten tax som inte får jaga som han är avlad till, då får vi göra det bästa av det. Han måste ju få utlopp och få göra det han egentligen ska göra.

IMG_0225

Då blir det spår och det älskar han 🙂 Spelar ingen roll om det är person – eller viltspår, haha 😉

Men så är ju jag sådan att jag vill ju ha ett ”kvitto” på om vi gjort rätt eller inte och då måste vi ju gå spårprov ;-P

Smali & Mayo är ju brukshundar och jag skaffade mig en sån ras för jag vill träna och arbeta med mina hundar.

Eftersom både jag och hundarna gillar att spåra, så blir det en hel del av det! Men så kommer vi till detta med rättvisan. Har jag bestämt att jag ska spåra med en av dom. Ja då blir det ju orättvist, så då blir det tre spår istället!

IMG_6259

Smali tränar jag bruks -och rallylydnad med! Och i perioder har han varit såå seg och gått i nån slags ”bubbla”! Då blir det tungrott!

IMG_6434

Men så vid 4,5 års ålder så hände nått! Han är på G och riktigt taggad, så nu är det kul igen 🙂 Och då kommer ju det här med ”kvittot” igen! Självklart vill jag ju tävla och se om vi tänkt/gjort rätt 🙂

IMG_5521

Och vi fortsätter som vanligt med person -viltspår!

IMG_2268

Och så har vi ”lillskiten” Mayo! Där fortsätter vi med några utställningar till!

1466146_517771414985638_665577410_n

Han tränas ju också lite i rallylydnad och vi fortsätter med brukset, men inga tävlingar för honom i år!

IMG_5825

Spårprov blir det även här 🙂

Men för att lyckas på tävlingar och prov, så måste hundarna tränas och hållas igång. Det ligger ju inte ”vilande” det man lärt in alla gånger 😉

Jag gör det här för att jag tycker det är något av det roligaste som finns. Samspelet med hunden, glädjen mm, finns det nått härligare 🙂

Men det tar enormt mycket tid, engagemang, pengar osv!

Jag önskar att jag inte alltid hade det där rättvisetänket! Bara för att jag tränar en hund, så måste inte de andra göra det samma dag 😉 Och så fort nån säger – Ska du hänga med på detta, eller att du ska väl satsa på det här också? Så kan jag säga nej, istället för att – Åh! Det måste jag testa ;-P

Ibland när det har varit mycket en dag, som jag själv ställt till med! Alltså inte ett dugg synd om mig, haha 😉 Så önskar jag att jag hade en hund som jag kunde lägga all tid på! Troligen så hade vi kanske inte kommit längre träningsmässigt för det! Smali hade fortfarande haft sin ”bubbel period” osv, så den tanken slås bort snabbt 🙂

Så egentligen så skulle man ha ett schema att gå efter! Tex Smali – Spår måndagar och lydnad onsdag + fredag! Mayo – Lydnad tisdagar + lördag och spår torsdag.

Då kanske inte jag hade så dåligt samvete? Utan då ägnar jag mig åt just den hunden! Jaja! Det tål att tänkas på 🙂 Men jag har kommit ett steg i rätt riktning och inte planerat in jättemycket i år!

1475909_526802744082505_1117217778_n

Eller med tre hundar som ska tävlas på nått vis, så är det nog ganska så fullt i almanackan ändå 😉

Jag lär mig nog aldrig, haha 😀

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *