Det är ju ”bara” en hund!

Tycker så oerhört synd om hönsen som har varit instängda ett tag sen vi hade besök av Duvhöken.

DSC04165

Så idag släppte jag ut 26 överlyckliga höns, som bevakas av ”fågelskrämman” Adolf 🙂

Igår fick Zixten komma hem från djursjukhuset 🙂 Han var ”måttligt” glad när husse hämtade honom och även när han kom hem 😉

12316110_890876131008496_1698337688988183003_n

Han var snabbt upp i soffan bland sina älskade filtar! Men han verkade inte riktigt tro på att vi inte skulle lämna bort honom igen. Tror han låg och blängde på mig hela kvällen 😉

Många klagar på sjukhusmaten, även Zixten! De hade fått tvångsmatat honom för att få i honom lite i varje fall. Han ska gå på skonkost några dagar. Så älgfärs och ris gjordes i ordning, men Z ratade det 🙁 Det enda som dög var köttbulle, men det är ju inte direkt skonkost.

DSC04155

Men idag har han insett att han får stanna hemma och frukosten slukades som vanligt 🙂 Nu får han ta det lugnt i några dagar!

Han är mör efter sitt äventyr! Min nacke protesterar idag efter bla all bilåkning! Egentligen så skulle jag behöva ut i skogen några timmar för att ”lea” upp mig, men det blåser så in i norden. Det får bli piller istället!

Veterinären berättade att unga hundar har inga problem att smälta benbitar. Men när de blir äldre så är inte ”magsyran” lika stark och de klarar inte smälta benbitar lika bra. Hade jag ingen aning om, så där lärde jag mig nått nytt 🙂

Jag tänker inte på att Zixten är en ”äldre” hund, snart 8 år och det beror nog på att han är precis likadan som han alltid varit 🙂

DSC04067

DSC04070

Såg det här fenomenet häromdan när jag var ute i skogen! Håris! Har aldrig sett förr! Otroligt vackert och jag får hoppas att jag får se det igen, för det är visst ganska sällsynt 🙂

Så här står det om det på SMHIs sida –

Håris

Håris är ett ovanligt fenomen som bildas när fukt tränger ut ur vattenindränkta trästycken vid temperaturer strax under noll grader.

Ibland får SMHI in spännande bilder såsom de nedanstående, med frågor om vad detta är och hur dessa långa, lätt böjda iskristaller bildas.

Fenomenet kallas för håris och bildas när vatten tränger ut ur vattenindränkta trästycken.

Träbiten får inte vara frusen medan den omgivande luftens temperatur ska ligga strax under noll. Vatten som tränger ut ur träet genom små porer kan då frysa och växa till inifrån så att stråna blir längre och längre.

Möjligen rör det sig inte om helt rent regnvatten utan det innehåller lite ämnen, eventuellt från bakterien Pseudomonas syringae, från det ruttnande träet som påverkar isstrukturen.

Tänkte på hur olika syn vi har på saker! Jag anser att att hundar är flockdjur, de ska leva ihop med sin flock för att må bra. Jag försöker berika vardagen för hundarna genom långa härliga skogspromenader där de får springa, hoppa, balansera osv. Vi träna tex spår, sök, lydnad mm så de får använda alla sina sinnen. De är bortskämda med en massa leksaker och ben för sysselsättning också 😉

Umgås vi mycket i vardagen så lär vi känna varandra och lita på varandra. De är helt enkelt familjemedlemmar som hänger med på det mesta.

Jag anser att jag lever ett mycket rikt liv med alla djuren runt mig 🙂 Men jag får ju ”offra” mycket enl andra! Det är ju inte bara bara att åka bort några dagar. Jag vill inte lämna varken hönsen eller katterna med mat och vatten framme så de klarar sig. De kanske skulle klara det, men de är vana att nån är hemma och pysslar om dom.

Hade mina höns varit vana att bara tittas till ibland, katterna att vara ensamma mycket och hundarna bodde dygnet runt i en hundgård och inte var vana så mycket umgänge, så kanske. Men för mig är inte det ok att ha det så! Då ska jag ha gosedjur 😉

Funderingarna kom när jag blev ifrågasatt hur jag kunde lägga så mycket pengar på ”bara” en hund som blev sjuk! Personen ifråga har djur själv och jag undrar i mitt stilla sinne hur den personen gör om djuren blir sjuka? Troligen avlivning! Personen har andra intressen än mig och som lägger stora pengar på det! Det är väl upp till var och en hur man vill leva, eller?

En del personer måste ha ett väldigt tråkigt och torftigt liv, eftersom  de har så mycket åsikter om allt och alla! Och lägger sig i allt 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.