Måste få berätta…

För några år sedan så såg vi några ”knepiga” fåglar på en sten ute i sjön. Fram med kikaren och det var skarvar. De är INTE vanliga här.

Senare på hösten så brukade de sitta på vår brygga, i ur och skur. En dag studerade jag dem lite mer ingående och kom fram till att det var ungfåglar. Det som var underligt, var att det bara var den ena som fiskade. Den andra satt alltid kvar på bryggan.

Nyfiken som jag är, så smög jag mig ner en dag och skulle titta lite närmare på den som satt kvar. Kom så nära som en 1/2 m, då märker fågeln mig först. När den vänder sig mot mig så är ögonen helt vita, blind 🙁  Den måste ha överlevt tack vare sin kompis som matat den.

Jag ringer distrikt veterinären och undrar vad jag ska göra med stackaren? De vet inte, men hänvisar mig till Länsstyrelsen. Får tag på en man där och frågar vad jag ska göra? För skarvar är ju fridlysta, så man kan inte göra hur som helst

Han talade om att vi fick INTE hjälpa den, utan naturen fick ha sin gång. Hade det varit en talgoxe så kunde vi ha förkortat lidandet med en gång. Men den här stackaren skulle pinas ihjäl. IDIOTER!!!

Vad jag ångrade mig att jag ringde och frågade, skulle ha tagit bort den istället. För det vågade vi inte göra nu när jag hade presenterat mig och berättat var de höll hus. Vad har man lärt sig av detta? Jo! Man ska nog tiga och hjälpa den stackaren som lider.

Efter nån dag så hade vi bara en skarv kvar, den blinda var borta. Om det dött naturligt eller fått hjälp, det vet jag inte.                                                                                     Men jag ifrågasatte mannen på Länsstyrelsen, hur han kunde uppmuntra till djurplågeri. Men det hade med fridlysningen att göra.

Och när jag ändå skriver om bla Länsstyrelsen, så kom jag på nått annat 🙂

Det skrivs och talas om i media att de som bor i vargrevir ska självklart kunna freda sina djur mot dess, med bla rovdjursstängsel. Det har ju bla regeringen lovat. FEL; FEL; FEL!!! Man får inte hjälp med det 🙁

När vi hade hästar så kollade jag upp det där. Hade jag haft får, då kunde jag ev fått hjälp, inte till nöt eller hästar. Jo! en litet kalv hägn, kanske. De som hade fått beviljat, de kunde få vänta upp till 2år innan de fick stängslet. För de fick så lite pengar fr regeringen till detta, så de låg flera år efter.

Men karln sa att det var ju ingen sak för mig, jag hade ju hästarna försäkrade!!!     Herregud! De är ju mina familjemedlemmar, jag vill ju inte riskera att mista dem. Man slutar aldrig att förundras.

Kom att tänka på det här eftersom vi har en skarv sittandes sen 1v tillbaka på stenen i sjön 😉

PM från Gotland kom idag, det var inte många VH anmälda där inte 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.