Så himla viktigt!

En förutsättning att vi valpköpare ska få en så sund och frisk valp som möjligt, är att uppfödaren följer de ev hälsoprogram som finns för just sin ras. Sen finns ju en del ”kriterier” för varje ras, för att kunna få registrera valparna i Skk.

För Vit Herdehund gäller bla att att föräldradjuren ska vara friröntgade och ha genomfört MH. Ju fler syskon till föräldradjuren som genomfört både röntgen och MH desto bättre för uppfödaren att välja rätt föräldrar till våra valpar. Då kan man följa flera generationer tillbaka, så det blir så bra som möjligt 🙂

Men då är det upp till oss valpköpare att genomföra detta! För det kvittar ju hur noga än uppfödaren är, om inte valpköparen röntgar och gör MH med sina hundar, så de kan få ett ”kvitto” på att de tänkt rätt. Eller att det gick fel och nån av föräldrarna kanske ska tas ur aveln.

Detta tycker jag att vi har en skyldighet mot uppfödarna, en självklarhet! Vi älskar rasen och vill ju att den ska vara sund och frisk. Men gör vi inte det här, då kanske vi spolierar rasen istället.

MH = Mentalbeskrivning hund. OBS! En beskrivning, ingen tävling som poängsätts! Utan du får en beskrivning på hur din hund hanterar olika saker. Jättekul 🙂 Reagerar hunden si eller så på de olika momenten, som man tror, eller överraskar den? Alla hundar är olika individer och hanterar saker olika.

När det gäller röntgen, så tycker man ju att alla skulle vilja veta hur det ligger till med armbågar och höfter. Är allt ok! Då kan man köra på som vanligt med träning osv. Är det inte det, så kanske man får tänka om lite, så det passar de förutsättningar som den har.

Tror många har sina VH som rena sällskapshundar, men även fast man inte tänkt göra annat än att ha den som en trevlig kompis, så vill man väl veta om allt är ok?

Och mentaliteten är ack så viktig, även för en ren sällskapshund 🙂

Det står bla i rasbeskrivningen att VH är/kan vara reserverade mot främmande. Det är inte detsamma som att vara rädd! En reserverad hund är ointresserade av andra! Jag blev intresserad av rasen bla pga av reservationen, gillar när hundar är ointresserade av andra än de som hör till flocken. De ska hälsa, sen är det bra 🙂 Och jag vill att de ska tala om när det kommer besökare. Ville jag ha en hund som älskade allt och alla, då hade köpt mig en spaniel eller reteriver 😉

Har faktiskt tänkt tanken på att sätta upp en lapp på grinden med lite info om rasen! Är trött på en del folk som ifrågasätter att hundarna skäller när de kommer på besök. Det märkliga är att de flesta är de som haft egna hundar som stått och skällt dygnet runt 😉 Har förklarat vad en VH är avlad till och de ska varna när det kommer nån. Jag gillar inte att bli överraskad av att ha en främmande människa bakom ryggen, tex när jag står och dammsuger. Vilket jag varit med om, då jag hade hundar som inte sa ett smack när vi fick besökare.

Dock tycker jag att infon om att VH kan ha det ganska jobbigt under sin uppväxt är lite dålig. I stort sett alla valpar, oavsett ras, hamnar mer eller mindre i den sk ”spökåldern”. En del märks det knappt på, andra har det skittufft! Iof så träffar man inte så många VH häromkring, vi är väldigt få med rasen. Men på utställningar har man träffat några och på olika forum på nätet.

De första 2 åren tycker jag de lever i en berg och dalbana! Ena dagen hur coola som helst, inget berör dem alls, nästa dag kan det mesta vara jobbigt. Och sen runt 2 årsålder, så landar de i både kropp och knopp 🙂

Har förstått av många att det blivit en chock, när den coola/glada valpen, jämt över en natt, blivit en riktig fjomp! Det är liksom antingen eller, ”på topp eller i bott”, inga mjuka vågor här inte 😉 Men det hör liksom till! Vet man om hur det kan bli, ifrån början, så kan man lättare hjälpa valpen genom detta. För man vet att det är något som går över och man har inte ”förstört” sin valp. Tyvärr! Så har jag märkt att många skäms att berätta om hur det är, tror att man är ensam om det. Sen har vi ju även de som inte begripit ett smack om hur hundar funkar och skyller allt på hunden och dess uppfödare 😉

Mina har varit/är väldigt intensiva i allt, under sin uppväxt och det gäller att hänga med i svängarna 😉

Tex många tror att deras valp/unghund blivit en riktig tuffing, den har börjat ”vakta” bilen, genom att skälla och göra utfall när nån går förbi. Eller gör utfall på promenaderna mot människor och/eller hundar, som de möter. Det är ingen tuffing man har i snöret, utan en mycket osäker vovve som heller ”går till anfall”, än att bli anfallen själv, vilket den tror kommer att hända.

Vet man om detta, så kan man hjälpa hunden med en gång och bryta mönstret. Innan det blivit en jobbig ovana för alla parter!

Många tankar och funderingar, som vanligt 😉

Kurerar min onda nacke, som protesterar och tycker att nu får jag lov att lugna ner mig 😉 Får se vad jag och dårarna hittar på idag, inte mycket skulle jag tro! Men en tur på sjön, så de får rasa av sig lite energi får det nog bli. Tyvärr har det blivit lite skare, inatt har det snöat och nu ska det snart regna. Så det blir jobbigt att ta sig fram och hundarnas sporrar kan ta stryk. Men en liten tur får det bli 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.