Svar från Länsstyrelsen!

Men först lite annat 🙂 Har jobbat hela helgen och nacken är lite mör efter det. Då är det bra att ha hundförarbältet 🙂 Fick inte träningsvärk sist jag använde det, men inträffar det inte imorgon, då är det ett under 🙂

Tog med mig Smali & Iko på sjön.

Smali njöt verkligen av att vara lös och att få reta Iko 😉

Vad olika de är! På Smali fastnar det alltid isklumpar i tassarna på och jag glömde att smörja in dem innan vi gick. Iko har det aldrig hänt!

Jag har en väldig respekt för isen och brukar gå efter ena kanten. Men idag vågade jag mig över till andra sidan eftersom de kör bil på sjön och jag borde vara lättare än en bil 😉 Vi gick ganska länge på sjön innan vi gick över på andra sidan och tog vägen hem. Såg varken nån människa eller bil på minst 1 tim, det var först de sista 3 km på stora vägen som det kom några bilar 🙂

Det syns dåligt på bilden. Men jag såg ett område på sjön som var ca 3-4 m i diameter som var helt nedtrampat. Det var svårt att se vad det var för spår.Och det märkliga var alla spår som gick in/ut till området. Det hade kissats en del där också.

Sen hittade vi ett ställe som det var blodspår och kiss på, hundarna var mycket intresserade. Även där var det svårt att se spåren, för det var i ett hårt packat skoterspår. Men nyfiken som jag är så kollade jag upp vilka djur som är på G att löpa, det var bla räv och varg. Lo brukar och vara lite senare i mars och det hörs långväg, jämt som marskatter 😉

Spåren efter Iko ute på sjön kan jämföras med spåren efter en jätte orm, ringlar hela tiden 😉 Men se vad fint han går efter vägen 🙂

Kom på att jag hade ju bältet på mig när det var dax att koppla upp Smali, bara att kroka fast honom också. Båda gick så fint och nacken fick vila 🙂

En härlig snabb promenad på 1,5 tim blev det och solen tittade fram också 🙂

Fick ett telefonsamtal för nån vecka sen från en dam som ville köpa avelsägg från Isbar till våren. Nu har ju jag lilla Marlou som är Blomme/Isbar och det vore ju inte så käckt om jag sålde blandras ägg till nån som vill ha renrasigt. Så i förmiddags när jag var ute i stallet och bla plockade in ägg, så såg jag Marlou låg i ett rede. Perfekt! då kan jag ju gå ut lite senare och hämta ägget för då vet jag ju vilken höna som har värpt det 🙂 När jag ska hämta ägget så ligger där 4 ägg, varav 3 är gröna. Jaha! Vilket av de gröna äggen är hennes då? Uteslutningsmetoden fick det bli! Mamma värper beige ägg och är lite spetsigt. Då borde ju Marlous ägg bli ljusgröna och spetsiga. Det fanns 1 som var det, de andra var mörkgröna 🙂

Grannen var här för att köpa ägg förut, gissa vad Iko gör? Den obligatoriska utskällningen, sen när vi sitter och pratar då hoppar han upp i knäet på henne 🙂

Då fick jag svar från Länsstyrelsen idag. Och mycket, mycket kortfattat så lyder det som så;

Jag får sätta upp el-staket eftersom jag har en så stor ”inhägnad”.

Det finns 2 olika staket de rekommenderar. Det ena är fårstängsel med en eltråd ca 20 cm ovan mark och ca 30 cm över nätet. Det andra är enbart eltrådar, minst 5 st som sitter på olika avstånd. Det ska vara ganska tätt mellan trådarna från marken och en bit upp, sen lite glesare. Forskning har visst visat på senare år att björn, varg och lo oftast kryper under staket eller hoppar mellan trådarna, de hoppar sällan över. Ett el-staket på ca 1,3 m ska räcka. Tycker jag verkar bra. För några år sedan så sa de till mig att inte ens ett 2 m staket räckte.

Alltså borde det räcka för mig att sätta en eltråd ca 20 cm över marken + högst upp på stolparna. Rep och dyl skulle inte användas utan galvad tråd. Får fundera på detta!

Där vårat staket går nu, där var hästhagen förut och den var det ström på, hundarna lärde sig snabbt att det där håller man sig ifrån. Och jag föredrar nog hundar i livet som fått sig en stöt, än att de blir vargmat.

Har en mycket tråkig misstanke ang hundarna. Alla 3 kliar sig på det typiska sättet som när de har rävskabb, IGEN!!! 🙁 Är inte förvånad, för det går en rävusling ute på gården. Ser spår efter den varje dag och Jenni såg när den sprang ifrån hönsgården häromdan.

Är det verkligen möjligt att ha sån otur att få rävskabb för 3:e året på rad? Nyfiken är jag och måste självklart ta reda på hur vanligt det är och det är mycket vanligt när man bor som jag och rör oss mycket i skogen. Imorgon får det bli ett samtal till veterinären och hoppas att det är en vettig en 😉

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.